+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

НОМА проведе специализиран семинар за своите членове

  31.10.2020 23:03

Националната организация на митническите агенти (НОМА) проведе днес специализиран семинар на тема "Произход на стоките и митническа стойност". Повод за него бе проведено допитване сред членовете на Сдружението относно организирането на специализирани семинари и обучения в областта на митническия контрол, като темите за проидхода на стоките и тяхната митническа стойност бяха изведени като водещи.

За лектор на семинара бе поканен г-н Ивайло Зарев, началник сектор "Елементи за облагане, забрани и ограничения" в дирекция "Митническа дейност и методология" на ТД Югозападна. В своята презентация той представи пред участниците в мероприятието правилата за определяне на непреференциалния и преференциалния произход на стоките, сключените от ЕС двустранни и едностранни споразумения за свободна търговия, особеностите на комулацията на произхода и нейните видове, видовете доказателства за произход и др. По отношение на митническата стойност бяха представени шестте метода за нейното определяне, както и спецификите при определянето и за целите на митническото облагане, прилагането на тарифните мерки и доказването произхода на стоките. Бе обърнато внимание и на някои аспекти от определянето на митническата стойност на т.нар. "рискови стоки", за които се прилагат минимални прагове ("справедливи цени").

В хода на семинара участниците имаха възможността да зададат своите въпроси на лектора и да се включат в оформилите се по отделните теми дискусии.

 

Семинарът бе проведен присъствено при съблюдаване изискванията на Заповед №РД-01-626/27.10.2020 г. на здравния министър.