+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

Обществена консултация на Европейската комисия относно Митническия кодекс на Съюза

  28.04.2021 13:58

На 26 април 2021 г. Европейската комисия започна обществена консултация за събиране на мнения относно прилагането на Митническия кодекс на Съюза (МКС), основната законодателна рамка на ЕС за митниците.
   
    Консултацията има за цел да събере възгледите и опита на бизнеса, физическите лица, митническите органи, академичните среди и други заинтересовани страни, прилагащи МКС в една или няколко държави-членки. Комисията би искала да знае дали според тях митническите правила и митническите електронни системи, въведени до края на 2020 г., са постигнали предвидими, рационализирани и опростени митнически процеси и безхартиeна среда; също така дали МКС е достатъчно гъвкав за справяне с кризи като Covid-19 и / или за нови бизнес модели като електронната търговия.
   
    Събраните мнения ще бъдат използвани за информиране на заключенията от междинната оценка на МКС, която Комисията се ангажира да извърши в доклад за 2018 г. до Европейския парламент и до Съвета. Оценката ще подкрепи решенията относно това дали МКС трябва да се подобри и как.
   
    Всички заинтересовани страни са поканени да споделят своите виждания до 19 юли 2021 г. на следната страница.
   
    Повече информация за правния и ИТ пакет на МКС и неговото състояние на изпълнение можете да намерите тук.